Groundhandling

Wat is groundhandling?

Wij geven les aan alle paragliders , miniwings enĀ  het nieuwe parakitingsysteem van Flare .

Groundhandling is het controleren van een paraglider wanneer er nog contact is met de grond. Voordat je met een paraglider de lucht in gaat , is het belangrijk om volledige controle te hebben over de stand van de vleugel. Dit om te zorgen dat je niet wordt meegesleurd, of nog erger, gaat vliegen op een moment dat je er niet 100% klaar voor bent.

Als je voor het eerst aan een voor jou onbekende vleugel wilt gaan vliegen, of na een langere periode weer gaat beginnen is het belangrijk om er eerst even te groundhandlen, dan kom je minder snel voor verassingen te staan.

Het is belangrijk om genoeg energie te steken in groundhandling, elk uur op de grond betaalt zich ruimschoots terug in de lucht.

Aangezien een paraglider van lijnen en doek is gemaakt, en in vorm wordt gehouden door de luchtstroming is die relatief gevoelig voor turbulenties, een goede piloot onderscheidt zich door ervoor te zorgen dat de vleugel zich zonder te veel te vervormen door de luchtmassa beweegt.

In lucht heeft de paraglider de vorm van een stabiele pendel, door turbulentie wordt die uit balans wordt gebracht en door de zwaartekracht hersteld die balans dan vervolgens weer. Is de turbulentie heftig dan kan het voorkomen dat de vleugel zodanig vervormt dat die in een stabiel niet-vliegende situatie terechtkomt. Door de vleugel actief te begeleiden in turbulente lucht kan de veiligheid en het comfort worden verhoogd.

Op de grond is geen sprake meer van een stabiele pendel, eerder een instabiele. Dat betekent dat de vleugel veel heftiger reageert op turbulenties en zichzelf ook veel minder snel weer herstelt. Daardoor is het veel moeilijker om een scherm op de grond onder controle te houden dan in de lucht, maar let wel op, heb je een scherm op de grond niet 100% onder controle, dan betekent het dat je in de lucht overgeleverd bent aan de omstandigheden, en passieve veiligheden die door de fabrikant van het scherm zijn ingebouwd.

Een cursus bij Total Control Groundhandling

Omdat wij ons als enige school 100% bezig houden met soaren aan de Nederlandse kust leer je bij ons op een zeer effectieve manier waar je bij andere een andere vliegschool jaren over doet. Onze eigen lestechniek heeft al veel mensen meer controle en zekerheid gegeven zowel aan het strand als in de bergen. Dit doen wij aan alle schermen , miniwings en het nieuwe parakiting systeem van Flare .

We beginnen met de verschillende posities waar de vleugel zich kan bevinden, en hoe je daar op kan reageren. De meest voorkomende fout die wordt gemaakt is dat er te heftig wordt gereageerd waardoor eventuele problemen alleen maar groter worden.

Daarom beginnen we altijd met kijken wat er gebeurd als je niets doet, en worden daarna eventuele reacties een voor een uitgeprobeerd, voordat ze uiteindelijk gecombineerd worden voor het maximale effect.

Ook vertellen we waarom we bepaalde dingen op een bepaalde manier doen, laten we je ervaren wat er gebeurd als het “fout” gaat en leggen we alle tips&tricks uit zodat voor het allerbeste resultaat.

Nadat je alles onder controle hebt in stabiele omstandigheden is het tijd om je met de vleugel, als de wind hard genoeg is zelf met hulp van de vleugel, te verplaatsen. Naar voren en achteren, maar ook opzij en omhoog, langzaam en snel, allemaal om ervoor te zorgen dat je altijd controle houdt. Ook gaan we bewust turbulentie opzoeken om je nog beter te trainen en het reactievermogen te verbeteren.

Wat er onder andere aan bod komt:
-Met behulp van de wind het zand uit het scherm halen
-Met harde wind het scherm rustig opzetten en neerleggen
-Met weinig wind het scherm toch boven je houden
-Inklappers en Stalls herkennen en voorkomen
-Actief vliegen/constant eenzelfde druk in het scherm houden
-Onnodige-, en te heftige reacties voorkomen
-verschillende startmethodes voor verschillende windsnelheden

We geven les in blokken van drie uur, wanneer we langer doorgaan dan gaat de concentratie meestal dusdanig achteruit dat het beter is om te stoppen.

Wij zorgen voor al het benodigde materiaal, je kan je eigen scherm ook meenemen, dit heeft geen invloed op de cursusprijs.

Zorg dat je goed bent uitgerust en voldoende eten en drinken bij je hebt, kleding draagt waar je het niet koud in krijgt, maar ook zo kan dragen dat je het tijdens fysieke inspanning niet te warm krijgt. Bijvoorbeeld een warme dikke isolatielaag met windjack er over.

Doseah doet groundhandling met de roze littlecloud goose mk2 m